Fler nyheter

Mobilitetspaketet – Vad gäller från och med 2 februari 2022 för utstationering inom vägtransportbranschen?

  • 24 januari 2022

Som arbetsgivare som utstationerar förare inom vägtransportbranschen till Sverige ska du även fortsättningsvis, fram till dess att EU-direktivet 2020/1057 om utstationering av förare inom vägtransportsektorn blir genomfört i svensk lagstiftning, anmäla utstationering enligt de nuvarande utstationeringsreglerna.

Bild på lastbil, buss och bilar körandes på motorväg (E4 Botkyrka)

Vi accepterar dock en inlämnad utstationeringsdeklaration enligt det nya EU-direktivets regler som en anmälan enligt nuvarande utstationeringsregler.

Den 2 februari 2022 träder EU-direktivet 2020/1057 om utstationering av förare inom vägtransportsektorn i kraft. Direktivet ställer bland annat krav på att arbetsgivare som utstationerar förare inom EU/EES ska lämna in en utstationeringsdeklaration i EU-kommissionens portal för utstationeringsdeklarationer. Föraren ska också vid en kontroll kunna visa upp en kopia av utstationeringsdeklarationen.

Fram till dess att direktivet är genomfört i den svenska lagstiftningen gäller utstationeringslagen och utstationeringsförordningen i sin nuvarande lydelse, vilket innebär att en utstationering av förare till Sverige ska anmälas till Arbetsmiljöverket.

Anmäl utstationering vägtransport

 

Relaterade nyheter

Håkan Olsson blir särskild utredare för regeringens arbetsmiljöstrategi
  • 5 juni 2024
Regeringen har utsett Arbetsmiljöverkets Håkan Olsson till särskild utredare med uppdrag att ta fram ett förslag till ny arbetsmiljöstrategi. Det meddelade jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg på en pressträff i dag.
Ny e-tjänst för att söka och beställa handlingar
  • 29 maj 2024
Genom vår nya e-tjänst Sök och beställ handlingar kan du snabbt och enkelt söka efter ärenden i vårt diarium och se vilka allmänna handlingar som finns kopplade till ärendet. Du kan även skicka in en begäran om att få ut allmänna handlingar på ett enkelt sätt.
Ingen ska dö, varken på eller av jobbet
  • 29 april 2024
Under 2023 dog 60 personer på jobbet. Dessutom beräknas cirka 3 000 personer dö i förtid varje år i sjukdomar eller skador som beror på ohälsosamma arbetsmiljöer. Hur det går att förhindra, lyfter vi i samband med den Internationella Arbetsmiljödagen.
Rapport om skyddsombud till regeringen
  • 29 april 2024
Arbetsmiljöverket har lämnat sin rapport om skyddsombud till regeringen. För att fler ska vilja och kunna engagera sig som skyddsombud behövs bland annat stöd från kollegor och arbetsgivare, tid att utföra sitt uppdrag och kunskap.
Fler nyheter