Fler nyheter

Stor satsning för att förebygga vibrationsskador

  • 8 mars 2023

Vibrationsskador från handhållna maskiner är ett återkommande problem. Arbetsmiljöverket kommer därför att inleda marknadskontroll, inspektioner på arbetsplatser och informationsinsatser. Syftet är att höja kunskapen för att minska antalet vibrationsskador orsakade av handhållna maskiner.

Bild på en ung kvinna som använder en vinkelslipmaskin för att kapa en kakelplatta.

Arbetsmiljöverket kommer att genomföra kontroller av tillverkare och inspektera arbetsgivare för att se till att de efterföljer reglerna för att förebygga vibrationsskador. Vi kommer även att gå ut med informationskampanjer under de kommande åren.

Hand- och armvibrationer förekommer när någon håller eller stöder ett verktyg eller maskin med handen eller armen. Exempel på vibrerande verktyg är slipmaskiner, mutterdragare, bilningsmaskiner, tigersågar, motorsågar och gräsklippare. Vanliga yrkesgrupper som använder dessa maskiner är snickare, murare, anläggningsarbetare, montörer, mekaniker, reparatörer, plåtslagare, betongarbetare och tandtekniker.

– Det finns maskiner på marknaden med höga vibrationsnivåer. En del maskiner når upp till insatsvärdet för vibrationsexponering redan efter cirka 10 minuters användning under en arbetsdag. Arbetsgivare bör ha koll på detta redan vid inköp eller inhyrning av maskiner för att kunna förebygga vibrationsriskerna, säger Daniela Profir, sakkunnig handläggare på Arbetsmiljöverket.

Bild på en man på en byggarbetsplats som står med en skruvdragare i handen.

Vibrationsskador är arbetssjukdomar som kan leda till funktionsnedsättning och ett livslångt lidande. Exempel på skador är nervskador, kärlskador (vita fingrar), muskelskador, ledskador och skelettskador.

– Flera källor pekar på att en oroväckande stor andel arbetstagare har betydande skador redan tidigt i deras arbetsliv. Därför är det viktigt att undersöka och förebygga vibrationsskador så att ingen behöver lida, bli sjuk och skadas av vibrationer. Det skulle bidra till att fler kan jobba till pensionsåldern med bibehållen livskvalitet, säger Daniela Profir och tillägger;

– Genom att öka fokus på riskkällan, de vibrerande handhållna maskinerna, kan vi öka fokus på de åtgärder som behövs för att förebygga vibrationsskador i händerna. En viktig insats är att höja kunskapsnivån hos både tillverkare och användare om hur de kan förebygga problemen.

Arbetsmiljöverket kommer genom sitt vibrationsprojekt med bland annat kunskapshöjande insatser, marknadskontroll och inspektioner att bidra till att förebygga arbetssjukdomar orsakade av vibrerande handhållna maskiner. Projektet pågår 2023 till 2025.

Läs mer om hur du riskbedömer och förebygger vibrationer:

Vibrationer

Relaterade nyheter

Håkan Olsson blir särskild utredare för regeringens arbetsmiljöstrategi
  • 5 juni 2024
Regeringen har utsett Arbetsmiljöverkets Håkan Olsson till särskild utredare med uppdrag att ta fram ett förslag till ny arbetsmiljöstrategi. Det meddelade jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg på en pressträff i dag.
Ny e-tjänst för att söka och beställa handlingar
  • 29 maj 2024
Genom vår nya e-tjänst Sök och beställ handlingar kan du snabbt och enkelt söka efter ärenden i vårt diarium och se vilka allmänna handlingar som finns kopplade till ärendet. Du kan även skicka in en begäran om att få ut allmänna handlingar på ett enkelt sätt.
Ingen ska dö, varken på eller av jobbet
  • 29 april 2024
Under 2023 dog 60 personer på jobbet. Dessutom beräknas cirka 3 000 personer dö i förtid varje år i sjukdomar eller skador som beror på ohälsosamma arbetsmiljöer. Hur det går att förhindra, lyfter vi i samband med den Internationella Arbetsmiljödagen.
Rapport om skyddsombud till regeringen
  • 29 april 2024
Arbetsmiljöverket har lämnat sin rapport om skyddsombud till regeringen. För att fler ska vilja och kunna engagera sig som skyddsombud behövs bland annat stöd från kollegor och arbetsgivare, tid att utföra sitt uppdrag och kunskap.
Fler nyheter